Atom Wave News

We believe organisations can significantly enhance their leadership effectiveness through addressing their people at their strengths, through developing relationships of trust, and through building a coaching culture.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ;

Ακούμε συχνά από τους πελάτες μας στο coaching ότι θέλουν να "βρουν" μια λύση στο θέμα τους. Λένε θέλω να βρω... "πώς να πάρω τη σωστή απόφαση" ή "πώς δεν θα αγχώνομαι τόσο πολύ και θα είμαι ήρεμη" ή ακόμη "πώς να μη νοιώθω ανασφάλεια ότι θα χάσω τη δουλειά μου". Άραγε, πόσο ωραία θα ήταν να υπήρχε μια λύση κάπου κρυμμένη και ο coach ως καλός μάγος να την αποκαλύψει στον πελάτη;

Κάποιος μπορεί κιόλας να αναρωτιέται "γιατί να απευθυνθώ σε έναν coach αν δεν μπορεί να μου βρει μια λύση;" Διότι απλά, αν υπήρχε λύση να "βρεθεί" θα είχε ήδη βρεθεί! Όταν κάποιος έχει ένα "πραγματικό" πρόβλημα δηλαδή κάτι που θέλει να επιλύσει και όχι απλά να γκρινιάξει για αυτό, ασχολείται με αυτό το πρόβλημα. Το σκέφτεται, το συζητά στο περιβάλλον του, το επεξεργάζεται. Ο ρόλος του coach είναι να υποστηρίξει τον πελάτη να προοδεύσει περαιτέρω σε ένα πρόβλημα στο οποίο έχει εξαντλήσει τις προφανείς λύσεις.

Η λέξη "προοδεύω" έχει την έννοια του προχωρώ βήμα-βήμα και δημιουργώ μια επόμενη καλύτερη κατάσταση. Ο coach, μέσω εξειδικευμένης εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης, γνωρίζει πώς να στήσει ένα πλαίσιο συζήτησης που θα βοηθήσει τον πελάτη ή coachee να δει το θέμα του από νέες οπτικές γωνίες, να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει τα πεπραγμένα του, να συνειδητοποιήσει όλες τις επιλογές που διαθέτει, και να επιλέξει την επόμενη του κίνηση με βάση το δικό του επιθυμητό μέλλον.

Το coaching δεν βρίσκει λύσεις, διότι οι λύσεις δεν βρίσκονται... δημιουργούνται! Στους οργανισμούς, οι άνθρωποι δέχονται τις αλλαγές στις οποίες έχουν συμβάλλει.


BACK TO NEWS